Priprava pokozky na leto

Příprava pokožky na léto

06/06/2023 Off Od admin

Léto tady bude dřív, než se nadějeme. Většina z nás už se nemůže dočkat, až své tělo konečně vystaví na sluníčko. Buďte ale obezřetní, protože první letní paprsky bývají ostré a pokožka na ně po dlouhé zimě není ještě připravená. Co vše můžete udělat pro to, aby se snáze adaptovala?

Na sluníčko si zvykejte postupně

Chcete-li se vyhnout tomu, že budete na sklonku léta shánět krém na pigmentové skvrny na obličeji, pak to se sluníčkem zpočátku moc nepřehánějte. K tomu, aby si pokožka zvyknula na sluneční záření, bohatě stačí max. 30 minut denně. Zároveň se snažte po chvilkách otáčet, aby slunce působilo na celý povrch těla.

Pokud byste naopak hned každý den trávili na přímém slunci celé hodiny, pokožka by se zbytečně podráždila, byla by začervenalá a mohla by se vám „odvděčit“ vyrážkou či již zmíněnými pigmentovými skvrnami.

Čas na pořádnou očistu

Jarní detoxikaci organismu už máte nejspíš za sebou. Teď ale přišel čas zaměřit se také na pokožku, která může být po zimě zašedlá a unavená. Oživit vám ji pomůže zjemňující tělový peeling, který je vhodné používat jednou do týdne. Odstraní odumřelé kožní buňky, čímž se pokožka krásně vyhladí a bude se opalovat hezky rovnoměrně. Výhodou peelingu je i to, že zlepšuje vstřebávání účinných látek z následné péče, takže poté je ideální čas použít ještě krém proti celulitidě.

Voda, voda a zase… voda

Voda je pro náš organismus životně důležitá a v létě to platí dvojnásob. Chcete-li se vyhnout nepříjemným projevům dehydratace, jako je nízký tlak, bolesti hlavy, ale i vysušená pokožka, nezapomínejte průběžně po celý den doplňovat tekutiny, a to ideálně ve formě vody nebo bylinných čajů. Pokud vám dělá problém pít čistou vodu, můžete si do ní přidat trochu nakrájeného ovoce, vymačkaný citron nebo třeba lístečky máty.

Náš tip: Své pokožce můžete vláhu dodávat i zvnějšku, a to díky hydratačnímu tělovému mléku. Snadno se aplikuje, podporuje obnovu hydrolipidového kožního filmu a slouží i jako zklidňující péče po opalování.

Vitaminy pro krásnou pokožku

O svou pokožku můžete pečovat také zevnitř, a sice prostřednictvím vyváženého jídelníčku, v němž nechybí potřebné živiny. V létě byste se měli zaměřit zejména na dostatečný příjem těchto vitaminů:

  • vitamin E – asi nejznámější antioxidant, který má hydratační, zklidňující i anti-age účinky; bohatě je zastoupen v ořeších, semínkách a rostlinných olejích
  • betakaroten (provitamin A) – patří mezi silné antioxidanty a chrání pokožku během opalování; mezi jeho zdroje patří například mrkev, meruňky, mango, brokolice nebo špenát
  • flavonoidy – další látky, které vynikají svými antioxidačními účinky, a navíc podporují hydrataci pokožky; najdete je třeba v hroznovém vínu, malinách nebo borůvkách
  • vitamin C – účinný antioxidant, který současně podporuje vstřebávání železa a tvorbu bílých krvinek; velmi úzce spolu souvisí i vitamin C a kolagen – „céčko“ se podílí na syntéze kolagenu, který udržuje pokožku pevnou

Jak vybrat opalovací krém

Nejdůležitějším bodem celého programu je vybrat vhodný krém s UV faktorem. Ten byste vždy měli aplikovat 20–30 minut předtím, než vyrazíte na sluníčko. Chrání pokožku jednak před spálením a jednak před předčasným stárnutím či tvorbou pigmentových skvrn.

Výši SPF vybírejte nejen podle typu své pokožky (rozhodující je, jak rychle se spálíte bez použití krému), ale i podle toho, kde budete během léta pobývat. Pokud vám při běžném denním nošení v mírném podnebném pásu stačí např. SPF 30, u moře pak sáhněte raději po SFP 50. Dále si opalovací přípravek můžete vybrat dle konzistence – někomu vyhovuje klasické mléko, jiný dává přednost oleji na opalování a další sáhne raději po máslu.

Věděli jste, že: UV záření prostupuje i přes mraky? Nezapomínejte se proto mazat ani ve dnech, kdy je obloha zatažená.