Oslavte s námi mezinárodní den čokolády
11/09/2023Tušili jste, že se dne 13. září slaví Mezinárodní den čokolády? Letos toto datum připadá na středu, tak si po práci nezapomeňte skočit pro nějakou tu lahodnou tyčinku, případně si zajděte do své oblíbené kavárny na hrnek sladkého horkého nápoje. A co takhle dopřát „čokoládu“ i své pokožce v podobě kosmetiky, která obsahuje rozmazlující kakaové máslo?
Něco málo z historie čokolády
Čokoláda, v té podobě, v jaké ji známe, byla poprvé uvedena na evropský trh již v roce 1550. Její historie ale sahá mnohem dál, a to přibližně až roku 1000 př. n. l., kdy indiáni pěstovali kakaovníky v deštných pralesích v Mexiku. Ve 4. století našeho letopočtu se pak na jejich území usídlili Mayové, a právě ti uvařili vůbec první „horkou čokoládu“ na světě. Od 7. do 16. století se kakaové boby používaly především jako platidlo a teprve v roce 1765 vznikla v USA první opravdová čokoládovna.
Přínosy čokolády pro lidský organismus
Pozitivní účinky hořké čokolády na svůj organismus pocítíte už po konzumaci nějakých 30 gramů této lahůdky. Díky obsahu theobrominu, který má podobné působení jako kofein, představuje okamžitý zdroj energie a zároveň zlepšuje náladu. Díky obsahu antioxidantů bojuje proti volným radikálům, dále stimuluje nervový systém a podporuje kognitivní funkce. Zároveň snižuje krevní tlak a, co vás možná překvapí, působí rovněž jako afrodiziakum – o důvod víc, proč pár kostiček naservírovat i své drahé polovičce.
Hořká, mléčná, nebo dokonce ruby
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, z nichž se získává kakaová hmota obsahující jednak kakaový prášek a jednak kakaové máslo. Největší podíl kakaové hmoty, a naopak nejmenší podíl cukru má čokoláda hořká, která může být až 100%, tedy neobsahovat ani gram cukru. Mléčná čokoláda je oproti té hořké chudší na kakaovou hmotu, obsahuje více cukru a také mléko, v ideálním případě plnotučné.
V bílé čokoládě nenajdete ani šperku kakaa. Tvoří ji pouze kakaové máslo, cukr a mléko. Právě z tohoto důvodu ji v některých zemích neseženete jako čokoládu, ale pod názvem „bílá pochoutka“. A to nejlepší na konec! Už jste někdy slyšeli o ruby čokoládě? Na poli cukrovinek je poměrně novinkou, ale i tak už si stihla získat davy příznivců. A v čem že tak specifická? Jednoduše v tom, že se vyrábí ze speciální odrůdy kakaových bobů Ruby cocoa, které mají narůžovělou barvu a jemně ovocnou chuť s lehce nakyslým dozvukem.
Bean to Bar – ferrari mezi čokoládami
Anglický výraz Bean to Bar lze doslovně přeložit jako „od bobu po tabulku“. Kakaové boby na výrobu takové čokolády jsou výhradně získávány přímo od konkrétních farmářů. Sám výrobce je poté pečlivě přebírá a dále upravuje (praží, mele, temperuje a odlévá), až vznikne zcela exkluzivní produkt – ta nejjemnější čokoláda, která se sama rozplývá na jazyku a zcela si vás podmaní svou nezaměnitelnou, lahodnou chutí.
Porce čokolády i pro vaši pokožku
Kakaové máslo, které je jednou z hlavních surovin pro výrobu populární cukrovinky, se s velkou oblibou používá i v kosmetickém průmyslu. Má totiž skvělé účinky nejen na vlasy, ale i na pokožku celého těla. Intenzivně ji zvláčňuje, regeneruje a podporuje její elasticitu, takže je výborné i jako prevence strií. Oceníte ho na suché lokty, podrážděnou pleť i popraskané rty v chladném počasí. Máte-li však hodně mastnou pleť, kakaovému máslu se raději vyhněte – patří mezi komedogenní tuky, což znamená, že může ucpávat póry.
Kromě kakaového másla se v kosmetice můžete setkat také s kakaovým éterickým olejem nebo kakaovým extraktem – oba mají hřejivou, smyslnou vůni a používají se nejen v parfémářství, ale i k ovonění tělových másel, krémů na ruce či balzámů na rty. Někteří výrobci pak používají i drcené kakaové slupky, a to převážně do peelingů, které pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky a vyhlazovat povrch pokožky.